2011. január 17., hétfő

Mandulás fánk - VKF

Imádom a fánkokat, viszont a sütést követő olajszagot nem, ezért szeretek kipróbálni olyan recepteket, melyek sütőben is elkészíthetőek, így találtam rá az alábbira is:

Sütöben sült mandulás fánk



Hozzávalók:
7 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
2,25 dl lngyos tej
50 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
2 tojás
1 csomag élesztő (instant)
apróra vágott mandula

A tejet meglangyosítjuk, beleteszünk 2 ek. cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tojásokat villával felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a margarint.
A lisztet elkeverjük a cukorral és 2 ek. apróra vágott mandulával.
A lisztes keveréket, a felfuttatott élesztőt a tojásos vajhoz adjuk, és gépi dagasztóval 10 percig dagasszuk.
Letakarjuk, és 40-50 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán újjnyi vastagra kinyújtjuk majd egy kisebb és egy nagyobb pogácsaszaggatóval fánkokat formázunk. a megformázott fánkokat sütőpapíros tepsibe tesszük, majd ismét kelesztjük 30 percet.
Ha szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük tejjel, és megszórjuk cukorral valamint apróra vágott mandulásval. Előmelegített sütőben 175C-on 15-20 percig sütjük.

Anyától kaptam egy adag fagyasztott epret, így eper öntet készült hozzá.

Hozzávalók:

Fagysztott eper
Étkezési keményítő
Tej
Ízlés szerint cukor

A tejet és az epret egy tálban felforraltam, majd étkezési keményítővel besűrítettem.
Nagyon egyszerű, gyors és finom kis öntet lett belőle

Ezzel a fánk recepttel nevezek a 40. VKF-re melynek Tücsökbogár a házigazdája!

2 megjegyzés: