2011. február 17., csütörtök

Fondant recept

Anikó kérésére beírom az álatalm használt fondant receptet, amit Pixie oldalán találtam. Ezzel a fondanttal borítottam be a csupaszív tortámat! Nagyon jó vele dolgozni, mert nem szárad ki olyan hamar, nem töredezik, jól formázható. Először nagyon megijedtem, hogy lesz ebből a lágy masszából szépen sodorható, formázható fondant, de kár volt aggódni, egyszerűen szuper :)

Íme a recept ( 1 normál méretű torta bevonására, díszítésére elegendő fondanthoz)

1. Cukorszirup készítése

Egy kisebb edényben felteszek főni 0,5 dl vizet 15dkg kristálycukorral, amikor elkezd gyöngyözni a teteje, akkor visszavezsek a lángból. A főzés során fehér hab fog keletkezni, amit folyamatosan visszakeverek, majd mikor megszűnt a habképződés, beleteszek 1 ek. mézet. Minél sűrűbb a méz annál jobb lesz a szirup. Összefőzöm a mézzel, amíg az el nem olvad. Akkor jó a szirup, ha hideg felületre cseppentve kis gömböcöt formál. Ha készen van, akkor üvegbe töltjük. Ha hamar felhasználjuk tárolhatjuk szobahőmérsékleten, ellenkező esetben tegyük a hűtőbe. Egy idő után meg fog kristályosodni, de nem baj, mert a fondanthoz úgyis fel kell olvasztani.

2. Előkészítés

Felmelegítek 1 ek. zselatinport, amit korábban elkevertem 0,5dl vízzel, ha már gyöngyözik a teteje, akkor hozzáteszek 1 ek. pálmavajat (én sima margarint használtam) és 0,5 dl cukorszirupot. Addig főzöm míg teljesen össze nem olvadnak. Ha az egész mennyiséget egy színűre szeretnénk szinezni, akkor már most beletehetjük az ételfestéket, így intenzívebb lesz a színe, és nem kell akkora mennyiséget elhasználni, mintha utólag színeznénk. Ennél a lépésnél tudjuk ízesíteni a fondantot különböző aromákkal, de arra ügyelni kell, hogy szintelen legyen az aroma, különben megfesti a masszát. Én mandula aromát használtam, így az íze "hasonlít" a marcipánéhoz.

3. Fondant készítése

Egy nagyobb tálba átszitálok 30 dkg porcukrot (ügyelni kell rá, hogy nagyon finom szemcsés legyen, mert különben töredezni fog a fondant), majd a munkapultra szitálok további 10 dkg-ot. A tálba készítek egy mélyedést, majd abba öntöm a korábban elkészített zselatinos keveréket. Fakanál segítségével összedolgozom, közepes lágyságúnak kell lennie, tehát ne legyen túl folyós, ha kevésnek találjuk a cukor mennyiségét még tehetünk hozzá. Ha megfelelőnek gondoljuk, öntsük ki a munkapultra, és dolgozzuk össze a maradék cukorral, mintha tésztát gyúrnánk. A végeredmény egy lágy massza lesz, amit folpackba csomagolunk, és 20-30 percre hűtőbe teszünk.
Ha letelt a dermedési idő, akkor ismét átgyúrjuk egy kis margarinnal (én a kezemet szoktam bekenni a margarinnal, és úgy gyúrom a masszát). A fondantot keményítővel meghintett felületen nyújtsuk, így nem fog ragadni.

20 megjegyzés:

  1. Köszönöm Mimi, hogy leírtad ilyen részletesen a fondant receptjét. Mihelyst több időm lesz mint 10 perc nekiveselkedek.:-)
    Anikó

    VálaszTörlés
  2. én is megpróbálom ...köszike

    VálaszTörlés
  3. A kisfiam holnap így készíti el a torta díszítést a házassági évfordulónkra!!!!

    VálaszTörlés
  4. Ha fehérre szeretném akkor mivel szinezzem vagy ez allapbol fehér szinü amikor elkészül?köszi

    VálaszTörlés
  5. És nem fojik ki a cukor a masszából, mert én készitettem (másfajta)fondant és a torta körül másnap tocsogott a cukorszirup ?

    VálaszTörlés
  6. nagyon tetszik , majd szeretnék egyet készíteni .. :-))

    VálaszTörlés
  7. a cukorszirupot nemtudom mással helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  8. Az lenne a kérdésem hogy ha nincs itthon méz mást is tehetek bele? vagy nembaj ha azt kihagyom? köszönm előre is

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó recept :) köszönöm szépen isteni tortákat készítettem ennek a receptnek a segítségével :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen, bár a dícséret Pixie-t illeti :)

    A méz nem helyettesíthető, kell a cukorszirupba, ami pedig alapja a fondantnak.

    Ha nem színezed semmivel, akkor alapból hó fehér színű!

    VálaszTörlés
  11. A lányommal próbáltuk, 0.5l cukorsziruphoz, a 0.5l zselatinos lé, ezt szépen ráöntöttem a 30dk porcukorra és az egész szépen feloldódott, vmi nem stimmel :)

    VálaszTörlés
  12. Szia, valószínű elnéztétek a mértékegységet, mert 0,5 dl kell nem pedig 0,5 liter! Én mindig ez a recept alapján készítem, és sosem volt gond!

    VálaszTörlés
  13. Mekkora torta beboritasara elegendo ez a mennyiseg?

    VálaszTörlés
  14. Az attól függ hogy milyen vastagra nyújtod, amúgy nekem egy 28cm-es tortakarikám van, arra simán elég, még díszítésre is marad egy kicsi.

    VálaszTörlés
  15. Milyen színezékkel szinezzem?

    VálaszTörlés
  16. ételfestékkel, lehet a hipermarketekben kapható zöld dobozos folyékonnyal, vagy cukrász ellátokban kapható zselés vagy por ételfestékekkel is

    VálaszTörlés
  17. SZIA! ÉLETEMBEN ELŐSZŐR CSINÁLTAM ILYET ÉS EGY MÁSIK RECEPT ALAPJÁN BORZALMAS LETT, VISZONT EZZEL A RECEPTEL TÖKÉLETES!! KÖSZÖNÖM A RÉSZLETES LEIRÁST, NNAGYON HASZNOS VOLT!

    VálaszTörlés
  18. Kedves Lilla! Örülök hogy sikerült a fondantod :)

    VálaszTörlés
  19. Szia!
    Most találtam ezt a receptet. Nagyon szeretnék már végre fondantot készíteni, de még eddig nem mertem nekiállni. Úgy látom ez a recept alapján most végre eljött az idő hogy megcsináljam.
    Kérdés: ha megcsinálom és mondjuk csak 2 nap múlva szeretném felhasználni az gond?

    VálaszTörlés
  20. Szia Suzy! Nem gond, zacskóban, légmentesen lezárva a hűtőben hetekig tárolhatod! Felhasználás előtt 1-2 órával vedd ki, tedd szobahőmérsékletre, hogy kellően megpuhuljon a használathoz :)

    VálaszTörlés